×

Article | Interview

„България има огромен потенциал и извън традиционните BPO услуги“

English | БЪЛГАРСКИ

 

Интервю с Томас Монахан, регионален мениджър за България и Македония на „Софика Груп“


В: Как се развива бизнесът на „Софика Груп“ след придобиването от TeleTech?
О: Две години след придобиването от TeleTech “Софика Груп” продължава да разширява бизнеса си в България, както по отношение на клиентската база, така и по броя на служителите. Компанията започна да работи за някои от най-уважаваните клиенти на TeleTech през платформата ни, като целта ни е все по-голямо разрастване в Европа, накъдето е насочен интересът на компании от САЩ. В българския офис приложихме най-добрите практики на групата ни по отношение на управление на ресурсите и операциите. Предлагаме на българските си служители неограничен достъп до глобалните ноу-хау и иновации на TeleTech. Най-общо казано се опитваме да приложим глобалните практики тук, в България, но в същото време искаме да запазим културния аспект на служителите тук. „Софика Груп“ е много добре познат бранд в България и региона, и се фокусираме върху налагането на марката TeleTech на европейския пазар. Така искаме да сме по-ефективни от гледна точка на продажбите и бизнеса.

В: Като нов главен мениджър тук ще промените ли нещо във всекидневните операции в „Софика Груп“?

О: И да, и не. Една от причините „Софика“ да се присъедини към TeleTech беше доказаната оперативна ефективност и успех на компанията. Както казах, със сделката добавихме нови практики. В същото време сме изключителна внимателни по отношение на местния пазар. Искаме всичките ни процеси да са изградени на базата какво работи добре тук. Работих в тясно сътрудничество с местния ръководен екип, за да разберем по-добре местния пазар. Това беше и една от причините да се преместя в България преди година – да бъда близо до бизнеса ни и хората. Що се отнася до някакви промени тук, по-скоро става въпрос за добавянето на нови добри практики и процеси в „Софика“. Няма да има дълбоки промени, тъй като двете компании следват една и съща култура.

В: Споменахте двете години след придобиването на „Софика Груп“. Според вас как се промени компанията за този период?

О: Едно от най-големите й постижения беше, че направи плавен преход от компания за аутсорсинг на бизнес процеси (BPO), към такава насочена към клиента и използваща холистичната платформа на TeleTech. По този начин „Софика“ вече предлага платформа с целия спектър услуги за клиенти, които могат да използват глобалните ни решения и консултантските ни услуги. Много съм горд от местния ни екип, чийто принос за бизнеса на TeleTech нараства. Имаме колеги, които ръководят бизнес функции на регионално ниво от София – бизнес развитие, човешки капитал и т.н. Услугите за клиентите на „Софика“ се поддържат от глобалната инфраструктура на компанията майка. Което означава, че имаме бизнес в България, който е част от глобалните операции на TeleTech.

В: Какви клиенти добавихте в „Софика Груп“ след придобиването?

О: Почти веднага след сделката добавихме базиран в САЩ наш клиент, последван от други няколко в последствие. Имаме планове за още нови клиенти. Центровете ни в България са много атрактивни заради езиковите си и технологични възможности. Глобалните ни клиенти разпознават този факт и продължават да разчитат на нашите услуги. Ще продължим да разширяваме тези дейности, инвестираме и в местния ни бизнес. Вече предлагаме платформа с пълна гама услуги. Работим активно с бизнес партньорите ни в Европа.

В: Колко души работят в офисите на компанията в София и Пловдив?

О: Около 1100.

В: На колко езика предлагате обслужване от България?

О: На 26.

В: Всички в сектора в България в момента говорят за нуждата от въвеждане на нови услуги с добавена стойност. Какво прави „Софика Груп“ в тази насока?

О: Този процес вече тече. Стратегическото ни решение е да инвестираме в предлагането и на консултантски и технологични услуги. Регионът отдавна не е просто BPO. Знаете, че през миналата година България беше призната за една от най-добрите дестинации за аутсорсинг на услуги в Европа и света. Това е ясно доказателство за потенциала на страната . Европейската аутсорсинг асоциация ще проведе годишната си среща в София тази година. Сигурен съм, че България може да запази водещите си позиции в сектора, за което ще помогне и тенденцията за преместване на бизнеса извън София към други градове. Ще подкрепяме този процес – „Софика Груп“ има офис и в Пловдив. За бъдещия растеж може да допринесе и активното промотиране на България като стратегическа аутсорсинг дестинация, както и улесняването на политиките около представянето на разрешителни за работа на чужденци извън ЕС – тъй наречените сини карти.

В: В същото време аутсорсинг пазара в България е пренаситен и нови играчи продължават да навлизат. Смятате ли, че има още потенциал да расте?

О: Да, смятам така. Според мен има огромен потенциал за услуги извън тъй наречените кол-центрове – по-стратегически проекти в областта на консултирането и IT и дори още по-високо ниво на професионални услуги.

В: Смятате ли, че има нужната работна ръка за такива проекти?

О: Да. Едни от причините, които ни накараха да дойдем в България, бяха квалифицираните специалисти, образованието и опитът на хората тук. От година живея тук и съм впечатлен.

В: Борбата между компаниите тук за опитни хора не е ли ожесточена?

О: Според мен най-голямото ни предимство е, че сме стратегически играч на пазара и искаме да предложим дългосрочни кариерни възможности на служителите си.

В: През миналата година „Софика Груп“ отчете увеличение на оборота си от 47%. Какви са очакванията ви за тази година?

О: Миналата година беше много успешна, тъй като се възползвахме от синергийните ефекти от сливането на „Софика Груп“ и TeleTech. Както вече казах имаме и нови клиенти. „Софика“ отчете едни от най-високите резултати за удовлетвореност на клиента в глобалното проучване на TeleTech. Това е много важно за бъдещето. Ще отчетем двуцифрен растеж и през 2016 г.

В: Къде ще е „Софика Груп“ след пет години?

О: Много по-голяма благодарение на разширяването на дейността на американските ни клиенти в Европа. Ще се разширим и в региона.

Интервюто взе Константин Николов

 

SPOTLIGHT

NEWS & EVENTS
CONTACT US

9197 South Peoria Street
Englewood, CO, U.S.A
80112-5833

Phone for general inquiries

US: +1.800.835.3832
INT: +1.303.397.8100

Phone for services information

US: +1.877.206.8119
INT: +1.480.389.1436

 
TTEC Showcases Innovative Customer Engagement Technology Solutions at Enterprise Connect 2019
Company to demonstrate omnichannel, journey orchestration, analytics and artificial intelligence (AI) solutions for large enterprises and government agencies during annual enterprise communications and collaboration conference
TTEC Achieves FedRAMP Ready Status and has been Prioritized to Work with the Joint Authorization Board
Company's Humanify® Enterprise - G SaaS-based solution fulfills strict security requirements required for working with government agencies
latest news
latest news